woensdag 16 december 2015

Zelf kerstversiering van zoutdeeg maken

Heb je zin om met dit weer lekker te knutselen?
Maak dan eens leuke zoutdeeg kerstfiguurtjes.


Hoe maak je zoutdeeg?

Als het goed is, heb je alles al in huis. Om zoutdeeg te maken heb je nodig:
  • 3 kopjes bloem
  • 1 kopje zout
  • 1 kopje water
  • 1 theelepel slaolie (of zonnebloem olie)
Doe alles door elkaar, goed kneden. Even geduld, want in eerste instantie blijft het wat kruimelig. Goed doorkneden dus. Als het echt droog blijft kun je wat water toevoegen. Is het te nat en plakkerig, voeg dan bloem toe.

Hoe maak ik een figuurtje?

Rol je zoutdeeg plat uit. Als je geen deegroller hebt, dan kan dat ook met een lege fles. Pak een paar leuke kerstkoekvormen en druk deze uit in je platte vlak. Duw met een rietje of sateprikker een gaatje in je werk zodat je er later een touwtje door kan doen. Leg je figuurtje op een ingevette bakplaat of op bakpapier en volg de instructie hieronder. 





Hoe moet je zoutdeeg bakken?

De baktijd wisselt, afhankelijk van de dikte van je knutselwerk. Maar je kunt ongeveer 1 uur op 100 graden Celsius aanhouden, daarna 1 uur op 125 graden Celsius, dit was voldoende voor werkjes van 0,5 tot 1 cm dik. Je kan je werk tussendoor ook nog een keertje draaien, dan wordt het egaal droog.


Versieren maar!

Je kan je kerstversiering nu mooi beschilderen. Als je kerstversiering beschilderd kun je als ze droog zijn ook nog een keer aflakken met blanke matte lak. Touwtje erdoor en klaar!



Veel knutselplezier!


Nog meer kerstversiering tips vind je op de Pinterest pagina van workshop Haarlem

Fijne feestdagen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...